Toxoplasma gondii jest gatunkiem chorobotwórczego pierwotniaka wywołującego u ludzi chorobę, zwaną toksoplazmozą.
Pasożyt ten występuje u wielu gatunków ptaków i ssaków (żywiciele pośredni), ale żywicielami ostatecznymi są kotowate, u których jako jedynych w przewodzie pokarmowym pasożyt rozmnaża się płciowo.
Drogi zarażenia
Największym czynnikiem ryzyka zarażenia jest surowe i niedogotowane mięso.
Ryzyko przeniesienia zarażenia wzrasta przy kontakcie z błonami śluzowymi.
Kontakt z odchodami
kontakt z odchodami kocimi, które zawierają oocysty
kocie kuwety
piaskownice
ogrody
Spożycie
surowego i niedogotowanego mięsa zawierającego cysty tkankowe T. gondii
surowych i niemytych owoców zanieczyszczonych oocystami
surowych i niemytych warzyw zanieczyszczonych oocystami
skażonej żywności
skażonej wody
Transmisja wewnątrzmaciczna
pierwotniak może zostać przeniesiony z matki na płód co prowadzi do zakażenia wrodzonego dziecka
Przeszczepy i transfuzje
przypadkowe zakłucie skażoną igłą
biorcy przeszczepów
podczas przetaczania krwi
Osoby zagrożone zarażeniem
Seronegatywne kobiety, u których dochodzi do pierwszej inwazji w czasie ciąży.
Płody kobiet, u których dochodzi do pierwszej inwazji w czasie ciąży. Prawdopodobieństwo i ciężkość infekcji wewnątrzmacicznej zależy od okresu ciąży. Pasożyty przenikają przez łożysko, a jego przepuszczalność zwiększa się w czasie ciąży, w związku z tym ryzyko zarażenia dziecka wzrasta w kolejnych miesiącach ciąży.
Chorzy z upośledzoną odpornością, zarówno seronegatywni jak i seropozytywni w kierunku zarażenia toksoplazmozą. Do tej grupy należą między innymi osoby z nowotworami krwi, z zaburzeniami limfoproliferacyjnymi, chorzy na AIDS, bądź też chorzy podczas terapii immunosupresyjnej. Osoby takie są narażone zarówno na pierwotną inwazję T. gondi jak i wznową postaci latentnej (forma cysty).
Seronegatywni biorcy przeszczepów, którzy otrzymują krew lub narząd od seropozytywnego dawcy.
Pracownicy medyczni poprzez uszkodzoną skórę lub błony śluzowe lub dospojówkowo podczas pracy z materiałem zakaźnym.
Zapobieganie zarażeniom
wykluczenie z diety potraw z surowego i pół surowego mięsa oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych i surowych jaj
Obróbka termiczna surowego mięsa Cysty T. gondii obecne w skażonym przez pierwotniaka mięsie giną w temperaturze powyżej 70°C już po kilku minutach. Równie skuteczne jest głębokie mrożenie mięsa w temperaturze poniżej -20°C, które niszczy bradyzoity w przeciągu trzech dni
staranne mycie warzyw i owoców, które będą spożywane na surowo
dokładne mycie naczyń, blatów kuchennych, zlewów po obróbce surowego mięsa, owoców i warzyw
używanie rękawiczek ochronnych podczas obróbki surowego i pół surowego mięsa
unikanie dotykania błon śluzowych ust i oczu w czasie kontaktu z surowym mięsem
zabezpieczenie produktów spożywczych przed owadami
ochrona piaskownic przed zanieczyszczeniem kałem kotów
częsta zmiana podściółki w kuwetach dla kotów, dezynfekcja pojemników pod wrzącą wodą minimum 5 min
używanie rękawic do prac podczas których mamy kontakt z ziemią lub piaskiem, a po ich zakończeniu mycie rąk mydłem pod bieżącą wodą
zobacz cennik diagnostyki toksoplazmozy
zobacz również:
źródło:
Abbott - Przewodnik po zakażeniach wrodzonych.
Małgorzata Paul: Toksoplazmoza - groźna choroba pasożytnicza kobiet ciężarnych i pacjentów z osłabioną funkcją układu odpornościowego
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą